Hardlopen bij warm weer!
Zeg nou zelf, het is toch fijn lopen in de zon met je korte broek aan? Beter dan in de kou met je handschoenen aan en je muts op de eerste tien minuten bibberend van de kou te rennen. Ook al is het niet heel erg warm, zelfs bij een temperatuur vanaf 18 graden kun je last krijgen van de warmte. Bijvoorbeeld als het na een koele periode plotseling veel warmer is. Ons lichaam is dan nog niet gewend aan de warmte. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op hitteproblemen. Een hitte-uitputting of zelfs hitteberoerte liggen op de loer.
Nu hoor ik jullie denken..… ik kan goed tegen de warmte dus dat geldt niet voor mij…Elke hardloper kan te maken krijgen met hitteproblemen tijdens hardlopen, ja ook bij trailen! Zelfs bij lagere temperaturen kun je oververhit raken. Hoe groter en langer de inspanning, hoe meer kans dat je in de problemen komt.
Dus is het erg warm en wil je toch gaan lopen? Wil je graag die wedstrijd lopen en is het wat aan de warme kant?
- Draag niet te warme maar luchtige kleding, dan kan je zweet lekker verdampen. Zet iets op je hoofd, een petje helpt ook tegen verbranding van je nek en hoofd.
- Drink goed vooraf en tijdens het lopen blijf je drinken Hoeveel je nodig hebt is persoonlijk.
- Onderweg koelen! Kom je bij een waterpost of nog leuker bij een rivier, koel goed je polsen en nek met koud water. Maak je buff goed nat met koud water en zet ‘m op je hoofd (dat is echt heerlijk). Een zonnebril op is trouwens ook heel erg fijn. Een goede bril kleurt mee met de lichtintensiteit, fijn als je in afwisselend terrein loopt met bos en open stukken. Dit helpt niet tegen de warmte maar is fijner voor je ogen.
- En verder iets wat jullie misschien niet willen horen, zeker als je die loop wilt doen en voor een goede tijd gaat: doe het iets rustiger aan, pas je tempo aan.
Heb je last van kramp, meestal komt dit door vochtverlies in combinatie met grote of langdurige belasting. Vul je tekort aan vocht aan door (sportdrank) te drinken. Krijg je zelf of je loopmaatje last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of zelfs problemen met coördinatie? Koelen, koelen koelen met koud water of ijs en stoppen. In de schaduw zitten en hulp inschakelen.